Zeeheldenfestival 2019: Parel van de buurt

Het Zeeheldenfestival. Het buurtfeestje dat is uitgegroeid tot het leukste Haagse festival dat er bestaat. Vanaf woensdagmiddag 10 juli t/m zondagochtend 14 juli. Voor het 39e jaar op rij gaan we richting Prins Hendrikplein. Voor de muziek, voor het straattheater en bovenal voor veel plezier. Want wat er ook op het programma staat, hier ontmoet je al je oude en nieuwe bekenden en dat is altijd een feest!

Alegria Woensdag

kindervermaak zeehelden
Foto: Peter Heuves

Na de opening door basisschool De Spiegel op het Heldenpodium ontvouwt zich woensdagmiddag het veelzijdige en bomvolle programma. Op het plein voor de kids o.a. vermaak met Milou de Koe, een optreden van de Lollies en poppenkast Wim Noordegraaf. Vanaf een uurtje of 18.00 loopt het middagplezier over naar het avondplezier: van de indiepop van James Burki, naar de Edwardian rock van de Iron Boot Scrapers. Maar ook is er prachtige flamengo om naar te luisteren van Vicente José Santiago met Erminia Fernández Córdoba. Lizzy Verloop maakt het prachtig om naar te kijken met haar Flamengo Lizdans. Door de regen druipen we vroeg af vanavond.

Dansen op Donderdag

rinus en wizzards zeeheldenfestival 2019
Foto: Peter Heuves

Donderdag werkt het weer beter mee. Het plein is stampvol, het bier stroomt rijkelijk en de stemming is opperbest rond de leukste bar van Den Haag, de Natte Regâh. Het is zo’n avond dat iedereen er is en de aandacht meer naar elkaar uitgaat dan naar de bands. Er is de polderpolka van Straf, gevolgd door Nico Dijkshoorn en Rinus Gerritsen, die met The Wizards voor wat Rhythm and Blues zorgen. De heerlijke 80’s psychedelische britpop muziek van Anemone valt prachtig in ons plaatje. Als afsluiter Playground Zer0. Nog niet eerder stond er een Breakbeat/dance formatie op het Zeeheldenfestival. Een goed geslaagd experiment, want het hele plein gaat van begin tot eind los.

Vrijdag Vrijbuiten

burlesque knipoog zeeheldenfestival 2019
Foto: Peter Heuves

De volgende dag mogen we weer. We zien de leuke punkrockband CooCoo. Een leuk tussendoortje voordat het roer moeiteloos om gaat naar de jazzy swing van Jurjen Donkers’ Fred Astaire en naar de burlesque-met-een knipoog Nachtclub met Deena Ray. Als laatste gaat het energieke Knars loos op opnieuw een bomvol kolkend plein.

Zeehelden!

bemanning zeeheldenfestival
Foto: Peter Heuves

Wij voelen hem aardig zitten deze dag drie. Ongelooflijk hoe we al die dagen dezelfde bemanning in paarse Zeeheldenfestival T-shirts onvermoeibaar aan de gang zien. Als het regent worden zelfs de popup tenten van podium naar podium verplaatst. Zodra het plein ’s avonds omstreeks 23.00 uur leeg loopt, maken deze kanjers zich alweer op voor de volgende dag. Fantastisch hoeveel hens er aan dit vrijwillige dek zijn. Ware (Zee)helden. You rock!

Gezellig op zaterdag

zeeheldenmarkt
Foto: Peter Heuves

Traditiegetrouw is de zaterdag voor de Zeeheldenmarkt. Gezellig kramen langs dus. Tussen de kramen is daar ineens een podium. Het blijkt van PS, de Publiciteitsservice uit de buurt. Hun 25-jarig bestaan wordt uitbundig gevierd met acts van eigen medewerkers. Supertof! Alsof we nog niet in vorm waren voor een festival kunnen we voor het programma begint meedoen met Hidden Gym. Wie liever muzikaal beweegt kan later meedoen met de Ukelele Play Along Show. Wij doen rustig aan vandaag. De legendarische The Scarlets en onze eigen Haagse drummert Koen Herfst willen we echter niet missen. Feestje. We waren erg benieuwd naar de New Wave van Roza Parks en pikken dit Belgische pleziertje nog even mee. We laten VOF de Kunst de zaterdag afsluiten.

Zondag: koffie en chill

zeeheldenfestival zondag
Foto: Peter Heuves

Wij kennen er een paar die sinds de burlesque show van vrijdag wel een beschuitje willen eten met Valentina Rose. Nou, op het Zeeheldenfestival 2019 kan dat! Een andere traditie maakt dat mogelijk: het ontbijt op de zondagochtend. Die stevige bak koffie combineert prima met rustige vintage swing op het piratenpodium in de vorm van Billie’s Wild Bounce en Nostalgique.

Jubeljaren

playgroundzer0 zeehelden
Foto: Peter Heuves

Wat een organisatie. Dank jullie wel Zeeheldenfestival! Voor de gezelligheid, de gastvrijheid, de muziek en de gekkigheid. Deze editie kan weer in de boekjes. Volgend jaar is alweer de 40e editie. En dit buurtfeest is niet de enige die iets te vieren heeft volgend jaar. Zo bestaat de buurtkrant Zeeheldennieuws alweer 5 jaar en viert Stichting Bewonersorganisatie de Groene Eland haar 50-jarige jubileum. Wij vermoeden dat 2020 een klappertje gaat worden. Wij zijn er bij!

Bekijk de hele fotoreportage van het Zeeheldenfestival 2019 van Peter Heuves op Google Photos.