Zeerovers Festival: Muiterij in de Roggeveenstraat

Op zaterdag 5 juli zijn we bij het Zeerovers Festival in de Roggeveenstraat. Een straatfeest in de meest beroemde (en beruchte?) straat van het Zeeheldenkwartier. Misschien wel van heel Nederland, sinds de bewoners zich met succes hebben verzet tegen de sloop van hun woningen. Zij zijn per 1 januari 2019 eigenaar geworden van hun straat. 

Gekke fietsen

Zeerovers Festival roggeveenstraat tallbike
Met je voorwiel naast je fietsen, het kan!

Het eerste dat opvalt zijn de fietsen. Gekke fietsen. Tallbikes, fietsen waar met twee frames op of achter elkaar één fiets is gemaakt. Of een fiets waarvan het voorwiel is vervangen door een wiel van een skateboard. Best moeilijk om mee te fietsen blijkt. Bijna iedereen probeert het uit, regen of geen regen. Een superleuke attractie om naar te kijken bovendien. 

Bar geluk

Zeerovers Festival roggeveenstraat bar
Gezelligheid

In het midden van de straat is een heel stuk met zeil afgedekt. Een biertje. De vrolijke bemanning van het Zeerovers Festival aan de buitenbar regelt het meteen. Geen gedoe met munten en lange rijen hier. We mogen zelf bepalen wat we betalen voor onze drank, wat we dan ook met alle plezier doen. Het is gezellig. 

Roggeveenstraat rocks!

Zeerovers Festival roggeveenstraat band
Dead Cat Stimpy rocks!

We zijn aan de late kant en hebben geen idee wat we gemist hebben, maar weten wel dat er een tof programma komen gaat: Dead Cat Stimpy, The Bucket Boyz, Wetboys en Toprot. Ahoy!

Tim Herrebrugh, alias Dead Cat Stimpy fêteert ons op een half uurtje lekker rauwe psychobilly garage rock ’n roll. Genot om te horen en te zien, deze Haagse one-man-band. In je eentje een hele band neerzetten, briljant.

The Bucket Boys

Zeerovers Festival roggeveenstraat
The Bucket Boys

De volgende band lijkt het tegenovergestelde te gaan doen, met één instrument. The Bucket Boyz uit Amsterdam zijn met z’n drieën, maar we zien alleen nog een emmer, een jerrycan en een bezemsteel achter de microfoons. Een banjo erbij blijkt genoeg. De bezemsteel in de jerrycan is de bas, de emmer en jerrycan de drums. Het klinkt zoals ze zelf omschrijven: knee slapin, crazy anarcho blue-trash. Op straat wordt gedanst in de regen. Folk ’n roll! 

Vuurwerk voor binnen

Zeerovers Festival wetboys
Hotrot knallertje

Tijd om naar binnen te gaan. Onlangs waren we nog naar Haarlem afgereisd, om onze Haagse Wetboys in het Patronaat te zien. Nu staan ze in de huiskamersetting van de Roggeveenstraat voor het Zeerovers Festival. Dit is eigenlijk veel leuker. Kokend potje garage punk.

Zoals elk festival betaamt wordt er afgesloten met vuurwerk. Hard en snelle punk, Toprot knalt em er lekker in zoals het hoort.

Topfeessie was dit. Dank jullie wel Roggeveenstraat! En tot over een dag of drie op het grootste gratis buurtfeest van Den Haag: Het Zeeheldenfestival.