ZomerZout Festival DNR: Wereldmuziek en Haags talent

Aysia haar rivier van soul

Vrijdagavond 28 augustus ZomerZout Festival in De Nieuwe Regentes met muziek van alle kanten maar toch van dichtbij. Soul, blues, jazz, bossanova, folk, troubadour-songs, het kan allemaal niet op. Aysia, B&B en Aleksandra Popovka & Zoli Soos spelen met hun complete soul voor een totaal gevulde theaterzaal. Gevuld met alle Coronamaatregelen natuurlijk en gehost door Frandjescka

ZomerZout Festival Aysia & Anne den Boer @ De Nieuwe Regentes by Iwan de Brabander

Singer-songwritester Aysia Gaakeer begint dapper met gitaar en Anne den Boer op piano. Dapper omdat ze net is begonnen met de gitaar onder de knie te krijgen. Het nummer loopt lekker. Tweede song gaat de gitaar aan de kant en hoor je duidelijk meer zekerheid in haar stem. Het voor haar moeder geschreven nummer ‘River’ flowt als een zwoele, wijze rivier. Wetend waar hij heen moet gaan gaat de tekst door de zaal. De soul spat er met elke toon vanaf. Anne haar backing is ook heerlijk on spot. Kracht en precisie op de juiste timing… Heerlijk om een hele avond, in plaats van 10 minuten, naar te luisteren. ‘In november dit jaar komt er een nieuwe release van Aysia’ vertelt hostes Frandjescka bij het afkondigen van de supervette opwarm act!

Een halve B&B is toch een volle sound

ZomerZout Festival Bart van der Harst van B&B @ De Nieuwe Regentes by Iwan de Brabander

Bart van der Harst is de helft van het duo B&B. Helaas dat de andere helft er niet bij kon zijn. Maar Bart stond er duidelijk voor twee. Als echte volkszanger, verhalenverteller, troubadour komen de verhalen uit de ervaring en het luisteren om hem heen. Een nummer voor en over zijn vader, een vriendin, het leven in het algemeen. Wijze lessen en leuke anekdotes. ‘Brein scheet’ is er echt een met een diepe boodschap maar ook weer hilarisch met de dagelijkse voorbeelden. Volgende keer eens kijken als de ander B van het duo er is… Wordt het dan twee keer zo leuk/mooi?

Aleksandra en Zoli brengen een muzikale wereldreis

ZomerZout Festival Aleksandra Popovska & Zoli Soos @ De Nieuwe Regentes by Iwan de Brabander

Aleksandra Popovska en Zoli Soos brengen met verschillende instrumenten de verschillende sounds van de Balkan naar ons. Klassieke scholing denk ik te horen maar dan wel zo vrij als jazz. Een wonderlijk begin van de oosterse klanken van Aleksandra met alleen haar getik op een kindermuziekmolentje. Blijkt het nummer over kinderen te gaan die door verschillende situaties hun kind-zijn hebben gemist. De geschoolde, doorleefde stem van Aleksandra die bij sommige nummers volledig los gaat in een soort van scatten. Zoli die zijn stem in het Hongaars laat horen met een mooi verhaal tijdens zijn vette snarenspel. Hoe mooi is het om geen woord van een song te verstaan en dan toch helemaal meegenomen te worden in de wonderbaarlijke vibe door Aleksandra Popovska en Zoli Soos.

Rasmuzikanten, allemaal vanavond. Stuk voor stuk allemaal hun eigen ding die ons als publiek naar alle kanten van de aardbol slingert. Heel blij dat ik bij de afsluiting van dit mooie ZomerZout Festival ben geweest. Had dit niet willen missen. Alle drie de acts hoop ik nog heel vaak tegen te komen!!! En na het applaus die alle acts hebben ontvangen, denk ik dat ik niet de enige ben die dat wil!