Zonnige afsluiting TrashUre Hunt Summer Challenge 2019

Vandaag, op 21 september en 95 dagen na de start, zijn we bij de afsluiting van de Trashure Hunt Summer Challenge 2019. Hoeveel Trash zou er opgehaald zijn? Hoe is het JoJo de bultrugwalvis vergaan? Hoeveel festivalbezoekes zijn er geweest? Wat komt er na de Summer Challenge? 

Een programma voor iedereen

De beroemde Knikkerbaan
De beroemde knikkerbaan laat je zien hoe alle plastic de oceaan in komt…

Met deze en nog veel meer vragen komen we aan bij het altijd gezellige TrashUre Hunt Station. Speciaal voor deze dag, die samenvalt met The World Cleanup Day, is er een programma vanaf 11.00 uur, dat duurt tot in de late uurtjes.  Je kunt op schattenjacht met Pat Smith, er zijn presentaties, je kunt knutselen of rollerskaten èn er is een dikke afterparty. En net als bij de aftrap is ook de zon weer aan.

Een indrukwekkende buit aan schatten

Bakken vol schatten bij Trashure Hunt Station
Alle schatten gesorteerd in bakken onder het toeziend oog van JoJo

Als altijd worden we hartelijk begroet door Ralph Groenheijde. Goede timing, dat we hem zomaar treffen tijdens deze drukke dag. We zitten aan de tafel voor de Pipo wagen met de voeten in het zand.  Om ons heen gebeurt van alles: veel kinderpret vooral en het is een komen en gaan van mensen van 0 tot 80, die tassen met schatten komen brengen. We zijn omringd door kleurrijke bakken vol schatten, keurig geordend, Jojo op de achtergrond en een rij flessen op de boulevard, waar je niet zomaar aan voorbij kunt. Bovenal is de sfeer superrelaxed en gezellig. 

Mooi en triest tegelijk

#Gebroken glas maakt meer kapot dan je lief is
#Gebroken glas maakt meer kapot dan je lief is

Voor er één vraag gesteld is, steekt Ralph meteen van wal. “Gebroken glas in je lijf maakt meer kapot dan je lief is” zegt hij, wijzend op de flessenrij op de tweede trede van de boulevard trap. Ja, moet je je voorstellen dat je ’s morgens het strand op loopt en je voeten verwondt door het achtergelaten glas van de feestvierders van de avond daarvoor… Er staan 327 flessen op een rij. Imposant. Mooi gezicht ook.  Aan de andere kant: triest, dat dit kunstwerk anno 2019 nog gemaakt kan worden. Vorig jaar stond de teller op 473. Er komt verbetering in. 

Confronterende cijfers

Plastic flessen van Trashure hunt Summer Challenge 2019
Heel veel plastic flessen

Nu we een getal hebben gehoord zijn we toch wel nieuwsgierig naar de andere cijfers. Hoeveel kilo’s zijn er opgehaald tijdens de TrashUre Hunt Summer Challenge 2019? Claske wordt er bij geroepen en we krijgen het sheet te zien met de cijfers. Ongelooflijk nauwkeurige cijfers, geproduceerd van de achteloos achtergelaten Trash op het Scheveningse strand. Tot 21 september is er in totaal 2612,5 kg opgehaald door 3031 mensen.

Scheveningen wordt steeds schoner

Sigarettenfilters als buit
Hoeveel filters? Te veel!

Het aantal kilo’s van 4700 in 2016 gaat gelukkig niet gehaald worden. In dat jaar is er veel zwaar, oud bouwafval opgeruimd. Toen door ‘maar’ 600 TrashUre Hunters. Nu is er minder afval, maar zijn er meer TrashUre Hunters! Waren de plastic bekers in 2016 nog ontelbaar, de teller van vandaag staat op 1273. En zo zien we weliswaar een afname, maar nog steeds een hoog aantal achtergelaten luiers, tampons, lolliestokjes, rietjes, ballonnen, tiewraps, billendoekjes, metalen doppen, schroeven en spijkers sigarettenfilters.  

Van doppen en dromen

Kijk uit je doppen Ralph Groenheijde van Trashure Hunt summer Challenge Scheveningen
Ralph kijkt uit z’n doppen

Van alle gevonden schatten worden kunstwerken gemaakt, waarvan JoJo de bultrugwalvis de grootste is. Prachtig om te zien, deze van 10.000 plastic flesjes gemaakte publiektrekster op het strand. Tegelijkertijd is de reactie net als bij de rij glaswerk: verschrikkelijk. Wat gaat er straks met JoJo gebeuren? Ralph zijn droomwens is haar in de Hofvijver te laten overwinteren, of op een schip. Helaas moet JoJo uit elkaar gehaald om volgend jaar weer in elkaar gezet te worden op het strand. 

Van alle gevonden schatten gaat veel naar de gemeentereiniging na dit weekend, maar er zijn ook veel kunstwerken bijgekomen dit jaar. Eigenlijk moet er nog een locatie bij voor Trashure Hunt. 

Op ieder strand een TrashUre Hunt Station?

Plastic Soup van Trashure Hunt Summer Challenge 2019
Plastic Soup DeBat

Over locaties gesproken: op Kijkduin is het strand aanmerkelijk minder schoon. En hoe zit het met Noordwijk en Ter Heijde? Een schoon Schevenings strand, het bewust maken en enthousiasmeren van al die mensen. Hoe cool zou het zijn om op ieder strand een TrashUre Hunt Summer Challenge te hebben? Ook een droom van Ralph en zijn vrijwilligers.

Samenwerking met de YMCA Scheveningen

Afterparty Trashure Hunt Summer Challenge 2019 in de YMCA Scheveningen
Samenwerkingspartner YMCA Scheveningen

’s Avonds zijn we bij de afterparty in de YMCA Scheveningen / Poppodium Saturnus in de Keizerstraat. Behalve dat we getrakteerd worden op bier, wijn en muziek, horen we ook een nieuwtje. De YMCA Scheveningen en Trashure Hunt gaan hun krachten bundelen. Samengebracht door Alexander ‘Mister Popagenda Scheveningen‘ Serban, gaan beide organisaties zich structureel inzetten voor een duurzame doelstelling, waarbij artiesten de duurzame boodschap zullen overdragen aan een jonge doelgroep.

Duurzaamheid & muziek

Medicine Garden in YMCA Scheveningen afterparty Trashure Hunt Summer Challenge 2019
Medicine Garden

De eerste band die dat doet is Medicine Garden. Het blijkt hun eerste optreden te zijn. Heerlijke zonnige, vrolijke muziek met lekker orgeltje. Feessie! Daar houden wij van. En wat ook zo leuk is, is dat Ralph vertelt waar de nummers over gaan. Boodschap is overgekomen. Dank je wel Ralph en Wim, Claske, Caroline, Valentina, Sjoerd, Malou, Tilly, Martine, Amy, Gijs en Biek: Ware helden, die zich 95 dagen lang hebben ingezet voor een schoner Scheveningen. En bedankt al die 3031 mensen, die hebben meegeholpen.

En voor wie zich af vraagt wat er na deze succesvolle TrashUre Hunt Summer Challenge 2019 gebeurt? Nou, Trashure Hunt gaat gewoon door. Op scholen, bij bedrijven, in buurten, op het strand en in de stad. Fantastisch wat zij voor elkaar gekregen hebben. Ook zo genoten van het schone strand deze zomer? Help mee dromen waar te maken en klik op onderstaande doneerknop voor TrashUre Hunt.